Lovgivning

Regler for kørsel med Vespa.


Efter utallige mails fra nybegyndere som spørger, om man skal have kørekort for at køre en Vespa, har vi nu lavet denne side med de basale regler:

I gamle dage var det nemt, dér havde man motorcykler og knallerter. I dag har vi fået en tredie kategori, "45-scooteren". Først de gamle regler som stadig gælder for køretøjer registreret/købt før 1. juli 2006:

Her er de vigtigste forskelle på de tre typer tohjulskøretøjer:

Knallert (eller 30Km-scooter)

Motoren skal være max. 50cc, og skal være droslet ned til kun at kunne køre 30Km/t.
Denne neddrosling kan ske på fire måder: En indsnævring af indsugningsmanifolden eller lydpotten, en mekanisk grænse på gearet, eller en elektronisk begrænsning af omdrejningstallet.
Der må kun køre én person på en knallert. Kørekort er ikke nødvendigt med undtagelse af helt unge som skal tage et knallertbevis.
Priser: 10-20.000kr

45-scooter

Motoren skal være max. 50cc, og skal være droslet ned til kun at kunne køre 45Km/t.
Der må kun køre én person på en 45-scooter. Kørekort til bil eller MC kræves.
45-scootere er registreringspligtige og skal forsynes med en lille nummerplade.
Der er derimod ingen registreringsafgift på disse køretøjer, derfor er de relativt billige.
Må ikke køre på motorvej.
Priser: 10-20.000kr

Motorcykel og herunder hører klassiske Vespa'er

En klassisk Vespa har en motor på mellem 125 og 200cc. Derfor er den i lovgivningmæssig forstand en (let) motorcykel, og kræver derfor MC-kort. Ingen begrænsninger i motor og hastighed, to personer tilladt, men denne kategori er belastet med 180% i registreringsafgift ligesom biler.
Priser: fra 32.000kr og opefter.


OBS: Efter 1. juli 2006 er reglerne således:

"Knallerten" hedder nu officielt "lille knallert" og skal nu registreres med nummerplade. Definitionen på lille knallert er et køretøj, som er designet til en max. hastighed på under 30Km/t. Kan stadig køres uden kørekort.

"45-scooteren" hedder nu officielt "stor knallert" og er defineret som et køretøj med en konstrueret max. hastighed på mere end 30Km/t. Bemærk, at tallet "45" er helt udeladt af lovteksten - dette skal dog ikke forlede nogen til at ændre på konstruktionen, dette er strengt forbudt. Max hastighed må formodes stadig at være 45Km/t. Kørekortreglerne er uændrede.
Den maximale hastighed er altså ikke direkte nævnt - det kunne se ud som om lovgivningen er forberedt på en evt. højere hastighed i fremtiden, men regn ikke med det!

MC-reglerne er ikke ændret.

Bemærk, at de nye regler kun gælder for nye knallerter købt efter 1. juli.

 

home