Vespa teknik


Rally 200 CDI replacement (in english only)


Her er siden for de teknisk interesserede
- bidrag fra medlemmerne er velkomne!

Har du restaureret en gammel Vespa? Få din historie her!
Har du nogle fif som andre kan have glæde af?

Kan lysdioder erstatte forlygtepærer?
Jeres webmaster er igang med forsøg i den retning. Læs her.

GS150 med LED lys. Se hvordan her.

Har du problemer med din forhjulsbremse? Her er nogle erfaringer du måske kan bruge.

Forhjulsbremsen på en Vespa lider under, at kablet af kosmetiske grunde skal være skjult inde i styret. Jeg har opdaget, at en uforholdsmæssig stor del af det tryk du påvirker bremsehåndtaget med, "forsvinder" i friktionen i kablet fordi det slår nogle sving ned igennem styr-stammen. Men lad os først se på nogle typiske resultater af brug af håndbremsen:

1. Styret dykker nedad når der bremses.

Når forhjulet bremses dykker scooteren ned idet fjederen sammenpresses. Dette er en normal fysisk reaktion og kan ikke undgås. Hvis fjederen er unormalt svag er dykket naturligvis voldsommere. De ældre modeller er værst til at dykke, men der findes fjedre på markedet som er 30% kraftigere, og de kan anbefales. 

2. Bremsen "hugger" op og ned i takt med hjulets drejning.

De fleste Vespa'er gør dette mere eller mindre. Årsagen er, at bremsetromlen ikke er perfekt rund. Løsningen er en afdrejning af bremsefladen i en drejebænk, men det kan være en besværlig operation at få tromlen spændt op så den løber nøjagtig som i virkeligheden. Men jeg har gjort det, og det hjælper!

3. Bremsen blokerer pludseligt og voldsomt.

Bremsekablet er for kort. Når bremsningen begynder sammentrykkes fjederen og forhjulets svingarm drejes. Ved denne drejning øges afstanden som kablet skal nå, og hvis det ikke er tilstrækkeligt langt spændes kablet, hvorved svingarmen drejes endnu mere og kablet spændes endnu mere. Resultatet kan blive en særdeles voldsom blokering af bremsen. Løsningen er at forlænge kablet i den nedre ende så det sidder i en pæn stor bue. Måske vil det være tilstrækkeligt at trække evt. overskydende kabel fra styret ned til hjulet.

4. Bremsevirkningen er svag selv ved kraftig påvirkning af håndtaget.

Friktionen i kablet er stor fordi det skal slå nogle ret skarpe knæk, dels oppe i styret, og dels i den nedre del af styr-røret. Jeg har søgt efter kabler af en højere kvalitet med mindre friktion, og fundet et fabrikat som hedder Jagwire fra Taiwan. De laver teflon-forede kabler til cykler og sådan et fandt jeg i en af de dyre cykelforretninger. Kablet kostede næsten 300Kr og så var det endda for tyndt til brug på en Vespa. Inderkablets diameter er kun 1,5mm, hvor det er 2mm til en Vespa forbremse. Men jeg købte det fordi yderkablet er lavet af flad tråd, d.v.s. at det er glat på indersiden og desuden er det foret med et lag nylon. Inderkablet er belagt med et teflon-lag, men p.g.a. den lille diameter turde jeg ikke benytte det til bremsen. I stedet har jeg anvendt det normale 2mm inderkabel, som der sagtens er plads til. Altså Jagwire Yderkabel med standard inderkabel. Resultat? En betydelig bedre bremsevirkning og en dejlig blød fornemmelse når man bremser. Resultatet er så godt, at jeg nu normalt kun anvender håndbremsen, hvor det før var fodbremsen. Og så endnu et tip: Ved et besøg i den svenske butik Biltema, købte jeg deres "eget" kabelsæt til ca 80 svenske kroner. En nøje undersøgelse viste, at de to kabler var fuldstændig identiske! Siden hen har jeg også monteret dette hybridkabel på min GS'er med samme gode resultat.

 

Kender du problemet med at din Vespa ikke står ordentligt på ståfoden?

Det er et typisk problem, at ståfoden er for kort f.eks. fordi enderne er slidte. Derved står din Vespa usikkert og er i fare for at vælte. På de ældre modeller er foden lavet af et ret tyndt stålrør. En simpel løsning er at fjerne de små pladeafslutninger der er på enderne (hvis de altså ikke allerede er slidt af), skære 10mm gevind op i benene (hullet passer) og montere to 10mm unbrakoskruer. Hovedet på disse skruer er tilfældigvis samme diameter som røret. Voila, nu har du justerbare fødder. Til sidst sættes gummifødderne på igen.

Kontrol af tændingstidspunkt

OBS: Ny permanent monteret vinkelmåler kan hentes her

     Har du prøvet at indstille tændingstidspunktet på din scooter?
Her kan du downloade en vinkelmåler som letter arbejdet. Måleren er i PDF format, hvilket vil sige at du skal bruge programmet Adobe Acrobat Reader til at læse filen med. Dette program er standard på Internettet, og kan hentes gratis her.

Sådan bruger du vinkelmåleren:

     Skalaen passer i størrelsen til Vespa svinghjulet. Print den ud, klip den ud og lim den på et stykke karton. Fjern dækslet til køleluften og klæb skiven fast til svinghjulet f.eks. med dobbeltklæbende tape. Det er ligegyldigt hvordan den drejer, da aflæsningen er relativ.
Lav nu en "viser" af et stykke ståltråd - jeg brugte en gammel trådbøjle - og fastgør den med en af skruerne fra dækslet, således at den peger tæt på gradskalaens periferi.

 Nu skal du kunne måle hvornår "platinerne" afbryder. Det er svært på denne type motor, da kontakten sidder i parallel med generatorspolen, men prøv med et ohmmeter eller et batteri og en lampe, og kig godt efter, for forskellen på åben og lukket kontakt er meget lille!
     På "PX" serien som har elektronisk tænding er proceduren anderledes - jeg har ingen erfaring med det - her koncentrerer vi os om de traditionelle tændingsanlæg.

     Ideen er at aflæse skalaen når stemplet er i top (TDC), og derefter aflæse skalaen når kontakten afbryder. Forskellen mellem disse to aflæsninger er tændingtidspunktet målt i grader før TDC, og dette tal skal man jo helst kende. Se længere nede på siden for en liste over tændingstidspunkter for de almindeligste Vespa modeller.

     TDC punktet, altså stempel i top, kan måles på to måder. Den simpleste er at stikke en skruetrækker ned i tændrørshullet efter at dette er fjernet, og derefter dreje krumtappen lidt frem og tilbage indtil skruetrækkeren er højest oppe. Metoden er lidt unøjagtig - det er vanskeligt at aflæse præcist hvornår den er i top da det er "bredt". En bedre metode er at lave en slags stop af et gammelt tændrør, som forsynes med en indstillelig skrue som stemplet kan gå imod. Juster skruen så stemplet støder mod den inden toppen, og drej krumtappen hele vejen rundt indtil det igen støder på. TDC punktet ligger midt imellem disse to aflæsninger.

   Hvis tidspunktet ikke stemmer skal det justeres. En lille justering kan foretages igennem hullet i svinghjulet ved at ændre kontaktafstanden, men en større justering kræver at man afmonterer svinghjulet og drejer statorpladen bagved i den rigtige retning.

 God fornøjelse.

Herunder ses hvordan de forskellige modeller skal justeres:

 
Tændingstidspunkt - grader før top
18 21 22 23 24 26 27 28 31
VNX1-2 VLX1 VNL2
VLA1
VLB1-2
VBC1
VSD1
VSX1 VSE1 VMA1-2
VNB1-5
VNS1-6
VSB1
VSC1
VS5
(efter#71120)
VM1-2
VN1-2
VNA1-2
VB1
VBA1
VBB1
VGL (alle)
VL1-3
VS1-4
VS5
(før#71120)

VS5:
Fra stelnummer 71120 ændredes tændingstidspunktet til 27 grader, kompressionsforholdet til 7,2 samt hoveddyse fra 103 til 105.


home