"Mon Tågen letter"
(Frit efter Komponisten Carl Nielsen).

Tema Vespa´s søndagstur d. 2. oktober 2011 med start kl. 10.00 fra Frilandsmuseet i Lyngby / Virum.


Svære overvejelser før starten hjemmefra: Skal man vove sig ud i den tætte tåge? - og mon den letter?

Det var ikke kun referenten, der havde de overvejelser, det gjaldt også folk fra Kastrup og fra "Solkysten" (Greve og Karlslunde), men værst viste det sig at være for Rolf fra Hundested, for dér var tågen så tyk som Ærtesuppe, med sigt på under 10 meter. Alligevel mødtes vi, 10 mand og ingen damer, foran Frilandsmuseet, fuld af fortrøstning om, at den lovede sol, ville "brænde" tågen væk i løbet af kort tid.

Vi noterede os, at Peder Ellegaards Vespa GL 1961, stadig kører fint, til trods for, at den aldrig har fået en "ordentlig overhaling". Det glæder os også, at dens ejer er "still going strong".


På vigepladsen foran Frilandsmuseet i Lyngby / Virum er 10 mand med deres Vespa´er mødt op.

Hans Sindberg havde påtaget sig hvervet som "Skipper" og havde forberedt en tur op mod nordkysten, ad små "Vespa-veje" med hyppige skift af kompasretningen, med lækre sving og små bakker, og med en overraskelse i baghånden, hvor vi kunne spise vore medbragte madpakker.

Da det "akademiske kvarter" var gået, var det tid til at starte ud på turen, men selv da vi nærmede os middagstid, havde solen stadig svært ved at bryde igennem, så vi måtte stadigvæk passe på vejgrebet på de fugtige kommuneveje, hvor efterårsløvet var begyndt at lægge sig.

Inspireret af det netop afholdte VM i Cykelløb i København og omegn, førte Hans os ad den del af VM-ruten, der forløber omkring Geels skov, og da der var små, spredte klynger af søndags cykelryttere, og vejbanen stadig var overmalet med navne på Ryttere og Sponsorer, følte vi os som den slags følgegrupper af motorkøretøjer, vi ser på TV. Blot manglede Helikopter ledsagelsen, de hujende tilskuere, flagene og Bannerne, og de støjende Vuvuzela horn.


Cykelholdet har deres Ellegaard, og vi har vores.

Ruten var så "kringlet", at det ikke går at genkalde den, men det skal da nævnes, at vi i nærheden af Tulstrup pludselig holdt foran en hyggelig gammel Kro, "Ellegaarden", som i sin tid lå lige ud til Alfarvej, men som nu er et typisk eksempel på, hvordan en Motorvejsudbygning kan afskære den almindelige vejføring og isolere den slags steder. Nu ved vi i det mindste, at Kroen ligger der.


Ved den gamle landevej omkring Tulstrup, ligger Ellegaarden, "gemt godt af vejen" på grund af Motorvejsføringen.

Inden vi kørte videre, havde Hans ført en kort telefonsamtale med "Frokoststedet", så man dér var forberedt på, at der om en lille times tid, kom 10 mand på Vespa´er, hvilket var helt OK, hvorefter kursen blev sat mod Tisvildeleje. Undervejs kørte vi forbi Gylleduftende agre og i en anden ende af duftskalaen, steder hvor man havde tændt op i pejsen med Birkebrænde. Det er nogle af den slags duftvariationer vi "nyder", og som vi opfanger, når vi kører rundt i landskabet på vore Vespa´er, og "møder" årstidens dufte.

Da vi nåede frem til kyststrækningen, var tågen lettet så meget, at den fine badestrand og gryderne i klitten tydeligt kunne ses, men der var mennesketomt, så hvis nogen af deltagerne havde set frem til synet af graciøse, Bikiniklædte badenymfer i "lystig boldleg" på stranden, blev de skuffede, men udsigten ud over Kattegat fejler ikke noget, og man kan godt tillade sig at være lidt misundelig på de ejendomsbesiddere, hvis villaer ligger højt i terrænet, og hvorfra man kan nyde udsynet hver dag.

Et sted tog Hans farten af og svingede ned ad en af de små sideveje, der fører til stranden og drejede ind på en adresse, hvor hans gode bekendt Oscar Meyer og hans kone Merethe bor. De havde, med hjælp af en venlig nabokone, nået at arrangere et fint dækket Kaffebord, komplet med service og både små og store glas. Flot nået og meget gæstfrit.

okt5.jpg (163858 byte) okt6.jpg (135523 byte)
Vespa´er fylder godt i indkørslen. Solidt hus af kraftigt tømmer og fyldt med minder.
okt7.jpg (121288 byte) okt8.jpg (213270 byte)
Madpakke frokost med "tilbehør" ude under overdækningen. Pensioneret Overfenrik Oscar G. E. Meyer

Oscar har haft en karriere inden for det Danske forsvar, den startede dengang, der var en rang, der hed Overfenrik, altså før 2. verdenskrig, og den sluttede længe efter, så fra den tid er der mange soldaterhistorier, der trænger sig kraftigt på for at blive fortalt, eller genfortalt Og historierne fra Oscars tid som Formand for Blovstrød Smalsporsjernbane Forening var også interessante at lytte til. Oscar er en rigtig god fortæller, så åndeligt og udseendemæssigt, vil ingen gætte på, at han er fyldt 91 år. Pudsigt nok hedder deres hund også Oscar, så når Merethe kalder, er det oftest hunden, der reagerer først.

Efter at have nydt godt af værtsfolkenes gæstfrihed en god times tid, sagde vi pænt farvel og tak for overmåde fin modtagelse og beværtning, og fortsatte turen ad den smukke rute langs nordkysten af Sjælland med mange flotte kig ud over Kattegat, inden vi tog landevejen mod syd med kursen sat mod Birkerød, hvor eftermiddagskaffe og kager stod klar hos Hans og Lene, – og der gik Vespasnakken virkelig livligt. Måske skyldes det at stemmebåndene bliver godt og grundigt smurt af den gode kaffe og de gode kager i rigelige mængder, der kendetegner den gæstfrihed, vi møder, når vi besøger Hans og Lene. Men efter en times tid måtte vi også her sige farvel og tak for et hyggeligt kaffestop, og specielt for den lækre Rosinkringle, som vist ingen formår at bage bedre end Lene, og køre hver til sit i blandet orden og i eget tempo. På dette tidspunkt var "Tågen lettet".

Tak til "Skipper" Hans, for en indholdsrig og anderledes tur gennem det smukke Nordsjællandske landskab,

Korrektur Ove. Referent og fotos FHC.